Speciale mossel verbetert zwemwater Sloterplas

Goed nieuws voor liefhebbers van een duik in de Sloterplas: een speciale mossel verbetert de waterkwaliteit en trekt ten strijde tegen de hardnekkige blauwalg.

De Sloterplas kampt al decennia met een slechte waterkwaliteit en de blauwalg keert elk jaar weer terug. Vijf jaar geleden is het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, verantwoordelijk voor de plas, actief gestart met het verbeteren van het zwemwater. Sinds kort ontwaren ze een positieve trend en dat is grotendeels te danken aan een zoetwatermossel, de quaggamossel, die nauwelijks groter is dan een duimnagel.

Deze quaggamossel komt sinds 2004 in Nederland voor en op plekken waar het schelpdier verschijnt, wordt het water zienderogen helderder. Ze zeven algen en andere zwevende deeltjes uit het water. Eén mossel filtert een liter water per dag.

Mosselfilterschermen

Aangezien de schepseltjes zo’n goede uitwerking hebben op de kwaliteit van de Sloterplas heeft het waterschap eind maart toestemming verleend om mosselfilterschermen in de Sloterplas te plaatsen. Dit gebeurt ter hoogte van de ‘Varkensbaai’.

Deze mosselfilters bevatten een rooster in de vorm van een pijp waar het water van buiten naar binnen wordt gefilterd op mosselen, die zich vervolgens beter kunnen hechten op het oppervlak. Hierdoor kunnen straks meer mosselen een grotere hoeveelheid water opschonen.

De waterkwaliteit van de Sloterplas is zo slecht doordat de plas in het lokale watersysteem het punt is waar fosfaten vrij spel hebben. In combinatie met warmte en zon ontstaat dan hinderlijke blauwalg aan de oppervlakte van de 35 meter diepe plas.

Back To Top