Veilig zwemmen: Rijkswaterstaat geeft advies

Hmmm, warm weer in de zomer… maar helaas heeft niet iedereen een zwembad in de tuin. Ga je voor een verfrissende duik, doe dat dan in veilig zwemwater en duik nooit in een rivier of kanaal.
door Marlies van der Burgh
Regio – Bij warm weer gebeurt het regelmatig dat mensen voor een beetje verkoeling het meest dichtstbijzijnde water opzoeken. Soms betekent dit dat mensen gaan badderen in een rivier of kanaal. Zoek dan een recreatiemeer of zwembad op, adviseert Klaske Koopmans, persvoorlichter van Rijkswaterstaat. “Zwemmen in rivieren en kanalen is levensgevaarlijk.”
Binnenvaart
Eén van de vele risico’s hiervan is de binnenvaart. Klaske: “Een schip kan altijd onverwacht aan komen varen. De schipper heeft beperkt zicht in de stuurhut: hij of zij kan dus niet altijd zien of er een zwemmer in de buurt is. Vlak voor de boeg is een zwemmer zelfs helemaal onzichtbaar en uitwijken gaat niet.” Mócht je als verraste zwemmer een aanstomend schip al weten te ontwijken, dan veroorzaakt het schip ook nog een onderstroom, waardoor je er alsnog onder gezogen kunt worden. En op sommige plekken in het water zijn er sowieso sterke stromingen en draaikolken, waardoor je kunt worden meegesleurd en kunt verdrinken.
Ook vormen de sterk wisselende temperaturen in het water een risico. Zelfs in de zomer loop je kans op kramp en onderkoeling. Omdat het rivier- of kanaalwater geen officieel zwemwater is, is er ook geen controle op de kwaliteit. Niemand weet of er blauwalg inzit of dat het verontreinigd is.
Bruggen
Voor sommige jongeren heeft het een onweerstaanbare aantrekkingskracht: van de brug springen. Ook hartstikke gevaarlijk, daarom staat er een boete op van 140 euro. Klaske: “Je kunt op een aanvarend schip terecht komen en soms liggen er ook scherpe objecten onder het wateroppervlak waarop je terecht kunt komen. Je wilt niet weten wat er allemaal op de bodem van de rivier ligt…” Zelfs zonder gedumpte winkelwagentjes en fietskarkassen kun je verkeerd op het water terecht komen, met mogelijk een klaplong of botbreuken tot gevolg.Zwemlocaties
Veilig zwemmen in natuurwater kan op officiële zwemplekken. De kwaliteit hiervan wordt in de zomer scherp in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies. De veilige zwemlocaties staan op de website Zwemwater.nl.
Er is ook een gratis zwemwater-app met gegevens van honderden zwemlocaties, ook die in deze omgeving.

Back To Top