Waarborgen waterkwaliteit gedurende coronacrisis

Dagelijks worden we met zijn allen met het coronavirus geconfronteerd en de maatregelen die zijn getroffen om het virus onder controle te krijgen. Dit beïnvloedt sterk onze dagelijkse gang van zaken en uitvoering van de gebruikelijke werkzaamheden. Begrijpelijk is dat borging van de kwaliteit van het drinkwater en zwemwater niet het eerste waar men aan denkt. Daarom brachten we dit belang al onder de aandacht in eerdere nieuwsberichten op onze website. Maar nu de corona maatregelen langer van kracht blijven, willen we hier nog een keer extra bij stilstaan.

Gevolgen van de maatregelen

Door deze maatregelen zijn veel locaties, zoals sportaccommodaties, zwembaden, sauna en scholen gesloten. Ook veel locaties met een logiesfunctie, zoals hotels, camping, bungalowparken en Bed & Breakfast hebben te maken met een lagere bezettingsgraad of hebben (noodgedwongen) hun accommodatie geheel of gedeeltelijk gesloten.

Als water in leidingen of installaties lang stil staat kan het gaan bederven. De kwaliteit wordt minder, wat aanleiding kan zijn voor verandering van de kleur, geur en smaak. Daarnaast kunnen micro-organismen zoals legionella bij langdurige stilstand de kans krijgen om te groeien en te nestelen in het systeem. Hierdoor kan het water een gevaar opleveren voor de gezondheid van de gebruikers. Om dit te voorkomen moeten er bij minder gebruik of stilstand van water in leidingen en installaties maatregelen worden getroffen om het bederf van water tegen te gaan.

Preventiemaatregelen – Spoelen

Alle tappunten die niet wekelijks worden gebruikt, moeten wekelijks worden gespoeld in het kader van legionellapreventie. In de normale situatie zal dit slechts enkele tappunten betreffen. Maar in de huidige situatie mogelijk veel meer. Aangeraden wordt om als hele gangen, verdiepingen of afdelingen leeg staan de spoelwerkzaamheden te verspreiden over de week. Zodoende wordt de benodigde werktijd verspreid over de dagen en stroomt ook dagelijks water door de hoofdleidingen in plaatst van één keer in de week en daarna een aantal dagen niet. Spoel net als bij de standaard spoelwerkzaamheden zowel het koud als warm water door. Registreer deze acties in de logboeken voor legionellapreventie. Bij zwemwater is het van belang om alle recreatieve elementen minimaal dagelijks voor korte duur aan te schakelen zodat er voldoende vers water met desinfectiemiddel door de installaties stroomt en legionellagroei zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Ook kan als extra preventieve maatregel de verwarmingsinstallatie naar beneden worden bijgesteld of geheel worden uitgeschakeld. Naast energie- en kostbesparing heeft dit tot gevolg dat de temperaturen in schachten, verlaagde plafonds op gangen en in overige ruimtes laag blijft. Door een lagere omgevingstemperatuur zal het water minder snel opwarmen wat de groei van bacteriën in het stilstaande water zal verminderen. Voor collectieve warm tapwater systemen blijft echter een minimale temperatuur van 60°C nodig om legionellagroei te voorkomen.

Preventiemaatregelen – (Extra) monstername voor ingebruikname

Als de locatie gesloten is geweest of grote delen van de drinkwaterinstallatie niet zijn gebruikt, is het raadzaam om voor opening extra onderzoek te laten uitvoeren om te controleren of de preventieve spoelacties hebben gewerkt. Dit kan in de vorm van legionella-onderzoek, maar ook door een standaard onderzoek naar de drinkwaterkwaliteit. Neem bij het laten uitvoeren hiervan wel de kweektijd van het monster in acht.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen of heeft u behoefte aan ondersteuning of advies bij de uitvoering, neem dan contact met ons op via klantenservice@omegam-water.nl.

Back To Top