Warmtepomp bestrijdt legionella

Warmtepompen met koudemiddel R410Akunnen met een nieuwe techniek tapwater ‘legionellabestendig’ verwarmen tot 65 graden Celsius.

Standaard warmtepompen met koudemiddel R410A verwarmen tapwater tot maximaal 60 graden Celsius. Legionellapreventie vergt een hogere temperatuur, net zoals afgiftesystemen die berekend zijn op een temperatuur van 65 graden Celsius. Die ontstaat dan door naverwarmen met bijvoorbeeld een gasketel. Die is met de verbeterde warmtepomptechniek niet meer nodig. Holland Conditioning uit Waalwijk past de nieuwe techniek toe in de dertien modellen van zijn reeks lucht/water-warmtepompen van het type NRK. Ook bij een buitentemperatuur van min 10 graden Celsius maken de toestellen het water volgens technisch directeur Michel Wicherink van het bedrijf nog 65 graden warm. Met een vermogen van 21 tot 175 kilowatt zijn ze vooral bedoeld voor de (kleine) utiliteit.

De gepatenteerde techniek staat bekend als Enhanced Vapor Injection. Een klein gedeelte van de vloeistof uit de condensor gaat via een elektronisch expansieventiel naar een wisselaar die de vloeistof naar de verdamper onderkoelt. Hierdoor kan er een grotere warmte-inhoud aan de verdamper worden afgegeven. De oververhitte damp wordt vervolgens halverwege het compressieproces ingespoten. Het geïnjecteerde gas verlaagt de temperatuur in de compressor waardoor er een tweetraps compressie ontstaat. Op deze manier is het mogelijk om verder te comprimeren en water te verwarmen tot 65 graden Celsius.

Warmwaterspecialist A.O. Smith uit Veldhoven werkt ook aan een systeem voor de zakelijke bereiding van tapwater van 65 graden Celsius. Dat is gebaseerd op de Zeta-warmtepomp van het bedrijf. Er zijn enkele proefprojecten mee uitgevoerd in onder meer het restaurant van het TNO-gebouw in Den Haag en in de Haagse Hogeschool. Productmanager Ger Helmes verwacht over ruim een half jaar de eerste handelsmodellen te kunnen leveren. Hij adviseert het systeem ook als voorverwarmer voor elektrische boilers die warmer tapwater leveren.

Bron: Cobouw

Back To Top